Lemeg Architects
Share
Back
Healthcare

The Dental Studio

  • Location:

    Polokwane, Limpopo, South Africa

Scroll

Introduction

The Dental Studio is a highly intricate building that uniquely links two separate stands of two neighbourhoods and straddling a four metre broad municipal servitude. The western part of the neighbourhood is an office precinct consisting of low scaled office buildings set around a communal access street and parking. It was designed for a leading dental practice with state of the art equipment and progressive philosophy of service.

Introduction

The Dental Studio is a highly intricate building that uniquely links two separate stands of two neighbourhoods and straddling a four metre broad municipal servitude. The western part of the neighbourhood is an office precinct consisting of low scaled office buildings set around a communal access street and parking. It was designed for a leading dental practice with state of the art equipment and progressive philosophy of service.

It presents itself as an uncomplicated rectangular structural mass that elegantly characterise an intersection of a major neighbourhood boulevard and is notable along the eastern end with an upright circulation tower. The western end on the other hand, is characterised with vertical solar control screens which serve a dual purpose, that is, sifting low down western sun rays as well as giving a serene appeal to the mass. The daring spotless form of the building is a truthful reflection of the nature of the sterile dental environment that is housed within. This houses the central vestibule and reception with a visual interface as well as pedestrian movements along the edge of the building.

Healing and healthcare is a paradox that requires architectural intervention. It is this same paradox that informed measures taken towards developing this project as a revised prototype. Exacerbated by the need to research a building type that can promote healing environment, the Dental Studio attempts to create a closer harmony with nature through views, landscape and daylight.

It presents itself as an uncomplicated rectangular structural mass that elegantly characterise an intersection of a major neighbourhood boulevard and is notable along the eastern end with an upright circulation tower. The western end on the other hand, is characterised with vertical solar control screens which serve a dual purpose, that is, sifting low down western sun rays as well as giving a serene appeal to the mass. The daring spotless form of the building is a truthful reflection of the nature of the sterile dental environment that is housed within. This houses the central vestibule and reception with a visual interface as well as pedestrian movements along the edge of the building.

Healing and healthcare is a paradox that requires architectural intervention. It is this same paradox that informed measures taken towards developing this project as a revised prototype. Exacerbated by the need to research a building type that can promote healing environment, the Dental Studio attempts to create a closer harmony with nature through views, landscape and daylight.

Staff-Months

18 Months

COMPLETION DATE

2009

DOWNLOAD PROJECT SHEET

Project Sheet

Staff-Months

18 Months

COMPLETION DATE

2009

DOWNLOAD PROJECT SHEET

Project Sheet